Grönland jó úton halad ahhoz, hogy több jeget veszítsen el ebben az évszázadban, mint a jelenkor bármely más időszaka alatt, vagyis az emberi civilizáció virágzásának 12 000 éves periódusa alatt.

Grönland jó úton halad ahhoz, hogy több jeget veszítsen el ebben az évszázadban, mint a holocén (jelenkor) földtörténeti kor bármely más időszaka alatt, vagyis az emberi civilizáció virágzásának 12 000 éves periódusa alatt.

A Nature folyóiratban megjelent friss tanulmány bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a Föld legészakibb jégtakarója - amely elegendő fagyott vizet tartalmaz a globális tengerszint emelkedéséhez - a gyors hanyatlás időszakába lépett.

A grönlandi jégtakaró teljesen elolvadhat, ha az emberiség a jelenlegi szinten égeti tovább a fosszilis tüzelőanyagokat. Az elmúlt 40 évben a sarkvidék gyors felmelegedése miatt Grönland jelentős jégmező-veszteségeket szenvedett melynek üteme az utóbbi időben felgyorsult.

De ahhoz, hogy ezt a tendenciát hosszú távon is szemlélni lehessen, a tudósoknak nyomon kell követni a jégtakaró évezredek alatt történt növekedését és csökkenését is.

A tanulmányról bővebben itt olvashat.