Hszi Csin-ping kínai elnök szeptember végén az ENSZ virtuális közgyűlésén jelentette be, hogy várhatóan már csak 2030-ig növekszik az ország szén-dioxid-termelése, és 2060-ra elérik, hogy az ország egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot.

Jelneleg Kína a globális szén-dioxid kibocsátás negyedéért felel, ezzel a legnagyobb kibocsátó országnak számít. Kína nélkül nincs esély a szén-dioxid emisszió csökkentésére - ezért is van hatalmas jelentősége a kínai elnök bejelentésének. Kínától nem áll messze a zöldítés, hiszen már ma is Kína gyártja a világon a napelemek 70 százalékát, a szélerőművek felét és az elektromos autók elterjedéséhez szükséges lítium-ionos akkumulátorok 77 százalékát.

Mennyire lehetünk optimisták a mostani bejelentés kapcsán? Tudja-e teljesíteni Kína a vállalásait? Végső soron mennyiben járulna hozzá a kínai erőfeszítés a globális klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez? 

Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni Áder János köztársasági elnök a frissen indult Kék Bolygó podcast sorozatában, melynek vendége Bartus Gábor környezetgazdász volt. 

A podcast az alábbi platformokon érhető el:

SoundcloudApple PodcastSpotifyDeezerCastbox.