Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 50 érvet sorakoztat fel a biogazdálkodás mellett. A tanulmány minden érve legalább egy forrásra támaszkodva fogalmazza meg állítását. Az 50 érv közül elsősorban a környezetvédelemhez kapcsolódó állítások kerülnek előtérbe ebben az írásban, de humán egészségügyi és foglalkoztatási kérdésekre is kitér.

A biogazdálkodás egyik legjelentősebb előnye a talaj kíméletesebb használata a konvencionális mezőgazdasághoz képest és ezen keresztül a felszíni vizek és a talajvizek alacsonyabb fokú szennyezése. Az öko mezőgazdaságban műtrágyák helyett szerves istállótrágyát, komposztot és egyéb természetes eredetű tápanyagokat használnak, így a biogazdaságokban 40-64 százalékkal kevesebb nitrát vegyület mosódik a vizekbe, mint a konvencionális gazdaságokban. A szintetikus növényvédőszerek használata is szennyezi a talajvizeket, ezek használata azonban tiltva vagy korlátozva van a biogazdaságokban. A biotalajok lassabban erodálódnak, így hosszabban őrzik meg a mezőgazdaság számára megfelelő szerkezetüket. A talaj jobb szerkezete az árvízvédelmet is segíti, mivel a biotalajok hatékonyabban vezetik el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot, így csökken mind a belvizek, mind az árvizek kockázata.

Az ökológiai gazdálkodás mérsékli a klímaváltozást. A biogazdaságok hektárra vonatkoztatott széndioxid-kibocsátása akár 50 százalékkal is alacsonyabb lehet a konvencionális gazdaságokéhoz képest. Az adott területre jutó nitrogén-dioxid kibocsájtás is alacsonyabb, mivel korlátozott a talajba juttatható nitrogén mennyisége. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a nitrogén-dioxid hatása a felmelegedésre többszázszorosa a szén-dioxidénak.

Fontos szerepe van a biogazdálkodásnak a biodiverzitás megőrzésében és fokozásában is. A bioművelésű területeken több madárfaj él. Biodiverzitás és gazdálkodói érdekek szempontjából talán ennél fontosabb az apró élőlények erőteljesebb jelenléte. Több pókfaj él a bio földterületeken, amelyek ragadozó életmódjukkal hozzájárulnak a kártevő rovarok létszámának kordában tartásához. A hasznos rovarok, például a beporzók is jobban érzik magukat és szívesebben megtelepednek a biogazdaságok területén. Az ökológiai gazdaságok földjében emellett több giliszta- és futrinkafaj él, amely a biodiverzitás fokozása mellett elősegíti a megfelelő talajszerkezet fenntartását. A biológiai sokféleségre gyakorolt általános jótékony hatást jól szemlélteti, hogy egy brit kutatás szerint a bioföldeken 85 %-kal több növényfaj, egyharmaddal több denevérfaj, 17 %-kal több pókfaj és 5 %-kal több madárfaj él, mint a hagyományos művelésű területeken.

A biogazdálkodás környezeti előnyei mellett az emberi egészségre nézve is jótékony termékeket állít elő. A biotej a hagyományos tejelőgazdaságokban előállított tejhez képest több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely többszörösen telítetlen zsírsav. Ezen zsírsavak előnyben részesítése a telített zsírsavakkal szemben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. A biogyümölcsöknek és -zöldségeknek magasabb a hasznos antioxidáns tartalma, amely szintén segít a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. A biogyümölcsöknek emellett magasabb a rosttartalma, jobb a szilárdsága és az érzékszervi értékelések során is rendre magasabb pontokat érnek el. Mindezekből az következik, hogy a biogyümölcsök jobb fogyasztói élményt nyújtanak a hagyományosan termelteknél.

A felsorolt szempontokon kívül a biotermékek termelése és fogyasztása társadalmilag is előnyös. Élettani előnyei révén csökkenti az államháztartás egészségügyi kiadásait. Számos munkahelyet teremt, mivel a biogazdálkodás a konvencionálisnál jóval kézimunka igényesebb. A szakképzett munkaerő terén is lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre, mivel a szabályozások betartatása és a fenntartható és egyben nyereséges gazdálkodás menedzsmentje jól képzett munkavállalókat igényel. A vegyszerhasználat csökkentése és a természetes tápanyagforrások és növényvédelmi eljárások használata a gazdálkodók egészségét is javítja, mivel egy egészségesebb munkakörnyezetet hoz létre.

Az ÖMKi tevékenységéről részletesebben a https://www.biokutatas.hu/ weboldalon olvashatnak, ahol az 50 érvet eredeti formájukban is megtalálják.