Az elmúlt években olyan „sikeres” volt a német kormány ösztönzése a megújuló energiatermelés kiépítésére, hogy a nyári túltermelés már egész Európa ellátását veszélyezteti. A kiszivárgott hírek szerint most olyan változtatásra készülnek a megújulóenergia támogatási rendszeren, ami más országok számára is példaértékű lehet.

A megújuló energiatermelés fokozása érdekében Németország más Európai Uniós országhoz hasonlóan pénzügyi támogatást biztosít a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia közüzemi hálózatba történő betáplálásához. Ez a 20 éves garantált átvételi ár a nap-, szél- és biogázenergia-termelők számára elérte a célját, fellendítette Németországban a megújuló energiaforrások telepítését. Az eddigi eredmény: 2022-ben az elektromos áramfogyasztás 47%-át, 2023-ban pedig 52%-át megújuló forrásból fedezték. Az időszakos többlettermelést pedig a szomszédos országok, míg a hiányt főleg a francia atomerőművek és a hazai szén- és gázerőművek egyenlítik ki.

A jelenlegi német megoldáshoz hasonló hazánkban is működik, ez az úgynevezett Kötelező Átvételi Tarifa (KÁT). Ebben a megoldásban a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR Zrt.) 2017. január 1-jét megelőzően szerződést kötött a megújuló villamosenergia termelőkkel, és azóta hatósági áron vásárolja fel tőlük a villamos energiát. Ez a rendszer került lecserélésre a prémium alapú Megújuló Támogatási Rendszerre (METÁR).

Azonban az új támogatási módszernek nem sikerült a termelőket rászorítani arra, hogy túltermelés és negatív áramárak helyett a kiegyenlítő energia szolgáltatásban működjenek közre. Pedig a megújuló energiatermeléssel párhuzamosan energiatárolókat is célszerű lenne kialakítani, hiszen, ha a napos órákban megtermelt energiát nem tudjuk eltárolni, akkor kénytelenek vagyunk azt a versenytársainkkal egyszerre jellemzően csak nagyon olcsón, vagy ingyen értékesíteni.

Igaz, hogy a zöldenergiáért hajlandóak a vásárlók felárat fizetni (származási garancia), de támogatás nélkül a jelenlegi gyakorlat rendkívüli módon rontja a megújuló beruházások piaci alapú megtérülését, ráadásul a villamosenergia-elosztóhálózatra is irreálisan nagy terhet ró. A németek is hasonló gonddal küzdenek, így most más támogatási forma után néztek.

A pénzügyminisztérium egy Reutersen kiszivárgott dokumentum szerint úgy talált piaci ösztönzőt a túltermelés elkerülésére, hogy átdolgozza a megújuló energiák támogatásának rendszerét: a jövőben az áramtermelők csak egyszeri támogatást kapnak a beruházáshoz, és kivezetik a megtermelt áram garantált áron való átvételét. Ezzel a beruházók ösztönözve vannak arra, hogy akkor értékesítsék a villamos-energiát, amikor arra kereslet van, vagyis kiegyenlítő energiát kínáljanak. A dolog talán egyetlen szépséghibája az, hogy a szintén fenntartható energiaforrásnak minősülő atomerőműveket, ha nem állították volna le, az import és széntüzelés helyet abból nyerhetnék a zsinóráramot a sötét és szélcsendes órákban.

Magyarországon a tárolói kapacitás kiépítésére történik hasonló megközelítésben. A hazai villamosenergia-átviteli- és elosztói engedélyes társaságok százszázalékos támogatásintenzitás mellett építhetnek ki hálózati integrált tárolói kapacitást, míg a magánbefektetőknek 45 százalék intenzitású beruházási támogatást biztosít a kormány.

Összeségében a korábbi éveket jellemző túlideologizáló német megközelítés után üdítő egy a valóságtól nem elrugaszkodott új megközelítést látni. Persze az ördög mindig a részletekben rejlik. Majd a szabályozás bevezetése után a gyakorlati tapasztalatok mutatják meg, hogy ez a módszer mennyiben lehet példa más országok, köztük Magyarország számára is.