Csaknem 14 millió tonna műanyag van az óceánok fenekén, ezáltal jó úton haladunk, hogy néhány évtized múlva több műanyag legyen az óceánokban, mint hal.

Az eldobott műanyaghulladék egyre fokozódó problémát jelent világszerte, elárasztva az egykor érintetlen strandok partvonalait, kiterjedve a tengerekbe.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének szakemberei egy robot tengeralattjáró segítségével gyűjtöttek be mintákat a kontinens déli partvidékétől távol eső területekről.

A kutatás eredménye meglepő, hiszen a mikroműanyagok mennyisége 25-szer nagyobb volt, mint a korábbi mélytengeri vizsgálatokban.

A szakemberek szerint átlagosan 9,25-15,87 millió tonna mikroműanyag - öt milliméter és egy mikrométer közötti töredékek - van a tenger fenekén beágyazva. – írja a The New York Times

És hogy lesz-e megoldás? Sajnos a válasz az, hogy egyenlőre nem.

Évente millió tonna műanyag kerül a tengeri környezetbe, és az elkövetkező években várhatóan nőni fog a mennyiség, annak ellenére, hogy fokozott figyelmet fordítanak a műanyag szennyezés káros hatásaira, a tengeri ökoszisztémákra, az élővilágra és az emberi egészségre. – fogalmazta meg a tanulmány

A teljes kutatás ide kattintva érhető el.