Olvasási idő: 2 perc

Jó úton haladunk, hogy néhány évtized múlva több műanyag legyen az óceánokban, mint hal. Az eldobott műanyaghulladék egyre fokozódó problémát jelent világszerte, elárasztva az egykor érintetlen strandok partvonalait, kiterjedve a tengerekbe.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének szakemberei egy robot tengeralattjáró segítségével gyűjtöttek be mintákat a kontinens déli partvidékétől távol eső területekről.

A kutatás eredménye meglepő, hiszen a mikroműanyagok mennyisége 25-szer nagyobb volt, mint a korábbi mélytengeri vizsgálatokban.

A szakemberek szerint átlagosan 9,25-15,87 millió tonna mikroműanyag - öt milliméter és egy mikrométer közötti töredékek - van a tenger fenekén beágyazva. – írja a The New York Times

És hogy lesz-e megoldás? Sajnos a válasz az, hogy egyenlőre nem.

Évente millió tonna műanyag kerül a tengeri környezetbe, és az elkövetkező években várhatóan nőni fog a mennyiség, annak ellenére, hogy fokozott figyelmet fordítanak a műanyag szennyezés káros hatásaira, a tengeri ökoszisztémákra, az élővilágra és az emberi egészségre. – fogalmazta meg a tanulmány

A teljes kutatás ide kattintva érhető el.