Az elmúlt 125 év legmelegebb éve volt 2023, és rekordmeleggel indult a 2024 is. 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt – ez 7,0 Celsius-fokkal lépte át az 1991-2020 közötti klímanormál átlagát. Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. A klímaváltozás következtében az 1980-as évektől egyre melegebbek a telek, a nyarak, a tavaszok és az őszök is, és jelenleg sajnos egyetlen klímaszimulációban sem látszik, hogy ez a melegedési tendencia a következő évtizedekben csillapodna vagy ellentétes irányba változna.

A február a déli féltekén extrém hőséggel és az északi féltekén a hónapra jellemző átlagtól rendellenesen magas hőmérséklettel zárult. Észak- és Dél-Amerika egyes részein, Afrika északnyugati és délkeleti részén, Délkelet- és Távol-Kelet Ázsiában, Nyugat-Ausztráliában és Európában egyaránt rekordot döntöttek a hőmérsékletek egész hónapban. A rendellenes hőség összhangban van a 2023 júniusa óta megfigyelt tartós felmelegedéssel, hét egymást követő új globális havi hőmérsékleti rekorddal, köztük 2024 januárjával.

A globális tengerfelszín hőmérséklete abnormálisan magas, az Atlanti-óceán középső medencéje túlmelegedett.

Habár az El Niño szélsőségesen megemelte a hőmérsékletet a bolygó egyes részein, a hosszú távú fő ok az ember által előidézett éghajlatváltozás. Itt meg kell jegyezni, hogy az El Niño fokozatosan gyengül, a La Niña pedig – az év második felében – fokozatosan épül ki a Csendes-óceánon.

 

Az ECMWF modell tavaszi szezonális globális előrejelzése (a legvalószínűbb hőmérséklet anomália 2 méter magasságban)

 

A magas hőmérséklet és az elhúzódó szárazság Dél-Amerika több régiójában erdő- és bozóttüzek előfordulásának növekedéséhez vezetett. Extrém magas szén-dioxid kibocsátást regisztráltak az észak-amazonasi esőerdőkben, amely legalább 2003 óta a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezte februárban. A Copernicus Atmospheric Monitoring Service szerint más dél-amerikai országokban, például Venezuelában és Bolíviában is csúcsokat döntött a tüzek okozta ÜHG-kibocsátás. Afrikában az előzetes adatok szerint a mocsarakból eredeztethető metán – a 2000-2020 közötti átlaghoz képest – háromszor nagyobb mennyiségben került a légkörbe, ami a következő években akár plusz 0,1-0,2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okozhat globális skálán. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg tovább gyorsul a melegedés.

Mivel az El Niño a tavasz végétől fokozatosan gyengül, Európa időjárását a nyár folyamán már nem fogja jelentősen befolyásolni, ettől függetlenül újabb szélsőségesen meleg nyár elé néz régiónk.

Az előzetes becslések szerint Európa nagy részén (észak kivételével) a februári átlaghőmérséklet legalább 2 Celsius-fokkal volt magasabb a normálnál. Közép- és Délkelet-Európa egyes részein 4–6 Celsius-foknál is magasabb az eltérés a normáltól, akárcsak Magyarországon.

2024 tavasza

Idén a rekordenyhe februárt követően, a március is hőmérsékleti csúcsokkal indult a kontinensünkön. Az ECMWF globális időjárási- és éghajlati előrejelző-modell legvalószínűbb szezonális előrejelzése szerint, Európában (így Magyarországon is) az átlagnál melegebb lesz a tavasz: a kontinens nagy részén elérheti az 1,8–3,3 Celsius-fokos anomáliát – egyedül Észak-Európa időjárása lehet az átlagnál kissé hűvösebb.

Idén a nyári napok (25 Celsius-fok feletti napok) száma az átlagnál magasabb lehet tavasszal, májusban pedig már kora nyári hőhullámokra is számíthatunk 80 százalék feletti valószínűséggel. Csapadék szempontjából még idén az átlagnak megfelelő tavaszra készülhetünk, jövőre viszont újabb száraz időszak kezdődhet Közép-Európában. Az Alpokban és a Kárpátokban – az átlagnál magasabb hőmérsékletek miatt – gyors hóolvadás lesz, amely mindenképpen gyorsítani fogja a 2017 óta Nyugat-Európában megfigyelhető talajkiszáradást, s ez az alpi országok energiaellátásának sem kedvez. A Kárpát-medencében április lehet a három tavaszi hónap közül a legcsapadékosabb.

Idén rekord korán kezdődött egyes haszonnövényeink rügyfakadása és virágzása (egyes gyümölcsök esetében 30 nap volt az eltolódás), ezért március-áprilisban jóval nagyobb az esélye a tavaszi elfagyásnak, mint az 1970-2000 közötti időszakban.

A melegedési tendencia tökéletesen beleillik az elmúlt 40 év intenzív melegedési trendjébe, és ez a változás várhatóan (növekvő szélsőségekkel) gyorsulni fog a jövőben.

 

Kép forrása: Adobe Stock