November 17-én és november 18-án az emberi történelem során először több mint 2 Celsius-fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szint fölé.

 

1.kép Az 1940-2023 közötti globális felszíni levegőhőmérséklet anomáliája az 1850 és 1900 közötti iparosodás előtti időszakra vonatkoztatva. Forrás: Copernicus

 

A hőmérséklet november 17-én 2,07 Celsius-fokkal, november 18-án 2,08 volt Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti átlag. Ez az átlépés egy pillanatnyi mért adat; akkor beszélünk tartós átlépésről, ha hosszú éveken keresztül tartósan 2 Celsius-fok felett marad a hőmérséklet globális emelkedése. Ettől függetlenül rendkívül aggasztó ez a hőmérsékleti kiugrás, mert a legtöbb klímamodell ezt az eseményt csak a 2035 utáni évekre prognosztizálta.

Egyre fontosabb, hogy a klímavédelmi és klímapolitikai egyezményekben tett vállalásaikat a részes országok betartsák, de jelenleg nem látunk arra törekvést, hogy a négy nagy kibocsátó ország (Kína, USA, Oroszország és India) érdemben csökkentse az ÜHG-kibocsátását. A 2015-ös párizsi klímaegyezményben az országok arra kötelezték magukat, hogy az évszázad végéig maximum 2 Celsius-fokkal engedik emelkedni a globális átlaghőmérsékletet az ipari forradalom előtti szinthez képest. Sőt törekednek arra, hogy a növekedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

A klímamodellek alapján a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés eredménye, hogy egy szélsőséges időjárási esemény, amely az emberi hatás nélküli klímakörülmények mellett évtizedenként egyszer fordul elő, minden tíz évben 4,1-szer, 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén pedig 5,6-szer fordul elő.

A súlyosabb következmények elkerüléséhez szükség van az energetikai zöld fordulatra. Ehhez a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása a megújuló energiatermeléssel, valamint az atomerőművekkel ugyan olyan fontos, mint a megfelelő energiatárolási kapacitás kiépítése. Azonban a 2 Celsius-fokos emelkedésnek intő jelnek kell lennie, hogy az adaptációra is nagy hangsúlyt fektessünk.

Éljünk a lakásszigetelési pályázatok adta lehetőséggel, ültessünk fákat, melyek árnyékot adnak. Országos szinten az öntözött mezőgazdasági területek növelése, ami kiemelt jelentőségű, de érdemes elgondolkodni bizonyos esetekben a növény kultúra váltásban, és szárazságtűrő fajok és fajták meghonosításában.

 

Megjegyzés: A Copernicus adatai előzetesek.