A talaj védelme kulcsfontosságú mind a fenntarthatóság, mind a gazdálkodás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése révén a klímavédelem szempontjából is.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által szervezett ökológiai ágazati konferencia részletesen foglalkozott a talaj védelmének kérdésével, aminek részleteit és az elhangzott előadásokat az alábbiakban tekintheti át.

Dr. Gulyás Miklós (SZIE MKK) hangsúlyozta, hogy a természetes élőhelyek zárt szervesanyag forgalmához viszonyítva az agrár élőhelyek nyílt ciklusok, ezért a talaj szervesanyag tartalma nagyban függ az agrotechnikától. Kitért a hazai szervestrágya felhasználás adataira is, melyek megdöbbentően alacsony számok – holott a szervestrágya nagyban tudja növelni a talaj szervesanyag-tartalmát.

Dr. Biró Borbála (Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) arra hívta fel a figyelmet, hogy a talajok pusztulása felgyorsult, ezért 2030-ra a művelt talajok 25%-án be kellene vezetni az ökológiai szemléletű talajművelést, ezért indult el az EU „Egészséges talaj és élelmiszer” missziója.

Dr. Berényi Üveges Judit, az ÖMKi Best4Soil projektjének vezetője beszélt az egészséges talaj létrehozása érdekében végzett tudásmegosztásról, a talajból eredő károsítók elleni védekezés és a kémiai növényvédő szerek használatán túli lehetőségek alkalmazásáról. Az egyes célokkal kapcsolatban konkrét ajánlásokat is ismertetett, pl. komposzt használata, takarónövények, zöldtrágyák vetése. A témákról gyakorlati anyagok, többek között videók, a projekt honlapján, magyar nyelven is elérhetőek: www.best4soil.eu

A három előadás után műhelymunka következett, melyet Allacherné Szépkuthy Katalin (ÖMKi) vitaindító előadása vezetett be. Ismertette a hazai biokertészeti ágazat területi összetételét, a bio zöldségtermelő gazdaságok jellemzőit. Nyitott kérdéseket fogalmazott meg a hallgatóság számára a vetésforgó, zöldtrágyák, vetésváltás témájával kapcsolatban. Bemutatta a 36/2006 FVM rendelet alapján kiadott ökológiai tápanyag-utánpótló termékek listáját, típus szerinti csoportosításban, illetve megfogalmazta az ezzel kapcsolatos problémákat, érintve a komposztkészítés témáját is.

A műhelymunkát erősítette a gazdálkodói jelenlét is: Dezsény Zoltán ökotermelő jelentkezett be Terényből, a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságból. Zoltán bemutatta kisléptékű zöldségtermesztő gazdaságuk tápanyaggazdálkodással és talajműveléssel összefüggő tapasztalatait.

A teljes összefoglalót és a konferencia további előadásait IDE kattintva tekintheti meg.