Egy friss kutatás alapján, már egy hónap alatt jelentős különbség mutatkozott a gyerekek immunrendszerében, ha kavicsos játszótér helyett erdei környezetben játszottak.

A tudósok úgy vélik, hogy a különbség oka a zöld környezetben kialakult sokkal diverzebb baktériumflóra, ami a gyerekek bőrén és a belekben is kimutatható volt. Mindennek azonban nem csak az adott időben mutatott immunválasz szempontjából van jelentősége, hanem a későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségek esetében is meghatározó szerepe lehet.

A nyugati világban, az autoimmun betegségek gyakorisága (amikor a szervezet tévedésből saját sejtjeit támadja) határozottan növekszik. Ezen betegségek közé tartoznak pl. az asthma, ekcéma, I-es típusú diabetes, gyulladásos bélbetegségek (pl. colitis ulcerosa), rheumatoid arthritis, sclerosis multiplex. A lehetséges magyarázatok közül vezet az ún. higiénia hipotézis, miszerint a manapság felnövő gyermekek szervezete alig találkozik különböző mikrobákkal, múltbeli társaikhoz képest a töredékével. Ennek pedig az a következménye, hogy immunrendszerük sokkal kevésbé van próbára téve, "beállítva", így a későbbi hibák lehetősége is sokkal valószínübb.

Korábbi vizsgálatok is mutattak összefüggést a gazdag mikrobiális környezetnek való kitettség és a jól működő immunrendszer között. De ez a kutatás egyértelmű ok-okozati kapcsolatot bizonyított, a játszóterek átalakításával. Itt ugyanis bizonyos helyeken a kavicsos felszínt kicserélték természetes erdei talajra, és különböző növényeket, kisebb fákat, bokrokat, mohákat ültettek bele, egy mini-erdőt létrehozva az eddig üres területeken. Más játszótereken viszont meghagyták az eredeti kavicsos borítást. A gyerekek átlag 90 percet töltöttek játékkal. A kutatás vezetője elmondta, hogy egyszerű volt őket a zöld területen (növényekkel, talajjal) való játékra bíztatni, mert önmaguktól is mini-erdővel borított részeket találták a legérdekesebbnek. Maga a zöldfelület telepítése átlagosan 5000 EUR-t emésztett fel, ami alacsonyabb összeg, mint a játszóterek éves fenntartási költsége. A kutatás további részleteit a Guardian írásában láthatjuk.

Szerintük tehát az immunrendszer megfelelő fejlődésének elősegítése viszonylag kis összegű, egyszerű változtatásokkal is megoldható, akár városi környezetben felnövő gyermekek esetében is.

Bár maga a kísérlet viszonylag kisszámú gyermek bevonásával történt, így is erős staisztikai összefüggéseket mutatott. Ez mindenképp okot ad arra, hogy megalapozza további ehhez hasonló vizsgálatok szervezését és utat mutathat az autoimmun betegségek visszaszorítása felé.

Azt persze nem állítjuk, hogy sáros kézzel kellene leülni az étkezőasztalhoz, de kerüljük az antibakteriális készítmények használatát, bőven elegendő a hagyományos szappannal történő kézmosás.