Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója, 2021. szeptember 23-án részt vett a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett fenntarthatósági panelbeszélgetésen.

A HBLF élen jár a vállalati szektor környezeti szemléletformálásában. A neves szervezet külön Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Munkacsoporttal rendelkezik.

A munkacsoport által szervezett panelbeszélgetés címe a „Ki ment meg minket a klímaváltozástól? A zöldgalléros munkaerőpiac múltja, jelene és jövője” volt.

A panelbeszélgetés résztvevői:

Gárdus Zsuzsa ügyvezető igazgató, Jobsgarden

Kopcsándy Anna zöld munkaerőpiaci koordinátor, Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége (KSZGYSZ), a Zöld Állásportál alapítója

Sinka Attila, főtitkár, Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz)

Litkei Máté, igazgató, Klímapolitikai Intézet

A szakértők olyan rendkívül érdekes témákat és akkut problémákat tárgyaltak meg, mint hogy:

  • Milyen trendek figyelhetők meg a környezetvédelmi és vízvédelmi kék- és fehérgalléros munkakörökben.
  • Melyik szakterületen belül van kevés szakképzett munkaerő és hogyan lehetne vonzóbbá tenni ezeket a területeket.
  • Aki zöld területen próbálná ki magát, de más (nem klasszikus környezetvédelmi) képzettsége van, hogyan érdemes környezetvédelemmel elkezdeni foglalkoznia?

A HBLF-fel való együttműködés a mostani eseménnyel nem ért véget. A Klímapolitikai Intézet csatlakozik a HBLF Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Munkacsoport szakmai munkájához. Ennek első lépése, hogy a Klímapolitikai Intézet aláírja a HBLF Klímavédelmi és Fenntarthatósági Irányelveihez való csatlakozást.