Zöld Esték fantázianévre keresztelt előadássorozattal a Klímapolitikai Intézet célja, hogy tájékoztassa a fiatalokat a környezetvédelem és a klímaváltozás aktuális kérdéseiről.

November 9-én megrendezésre került az oktatási programunk első alkalma, amit az MCC-s diákok számra szerveztünk. Az eseményen több mint 30 diák vett részt.

Dr. Szöllősi-Nagy András professzor

Dr. Szöllősi-Nagy András professzor az MTA doktora, mérnök, hidrológus, NKE professzora, UNESCO a Nemzetközi Hidrológiai Program (IHP) korábbi igazgatója, az UNESCO-IHE rektora tartott előadást a hidrológiai szélsőségekről, „Megfulladunk vagy szomjan halunk?” címmel.

Az időjárás és az éghajlat szinonimák? Mi a globális folyamatok megváltozásának hajtóereje? Lehetséges, hogy amíg a világ egyes területein szárazság van, addig máshol villámárvíz pusztít? Milyen egy jó árvízvédelmi rendszer? Az előadás a fenti kérdések megválaszolásán túl érintette a vízhiány és a migráció összefüggéseit is, valamint azt, hogy Magyarországnak milyen lépéseket kellene tennie vízkészletének növelése terén, valamint milyen technológia áll rendelkezésünkre jelenleg, hogy felkészültek legyünk egy esetleges katasztrófahelyzetben.

Az előadás fő üzenete az volt, hogy a klímaváltozás a vízről szól. Az árvizek és a szárazság lokális problémákat okoznak, de globális peremfeltételekkel jönnek létre. Nagy hangsúlyt kapott, hogy nem kell pánikba esnünk, hanem cselekednünk kell, amihez adottak a szükséges technológiai feltételek, azonban a víz társadalomtudományi vonatkozású kutatási területe még kidolgozásra vár.

Zöld Esték végkifejlete

Kijelenthetjük, globálisan vizsgálva a vízgazdálkodás nem fenntartható és paradigmaváltásra van szükség. A mitigáció mellett az adaptációra is rendkívüli hangsúlyt kell fektetni. Víztározók alkalmazása a felgyorsult hidrológiai ciklus miatt elengedhetetlen. Létfontosságú kérdés, hogy a társadalom és a politika milyen válaszokat tud adni a katasztrofális helyzetekre.

Ezúton is köszönjük professzor úr nagyszerű szakmai előadását.