A Klímapolitikai Intézet meghívást kapott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) és az Európai Nagycsaládosok Konföderációjának (ELFAC) konferenciájára.

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a túlnépesedés témájáról adott elő, valamint arról, hogy miért tekinthető tévútnak, ha azzal próbálunk védekezni a klímaváltozás ellen, hogy nem vállalunk gyermeket.

Litkei Máté, a X. Nagycsaládos konferenciánLitkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója

A Klímapolitikai Intézet igazgatója ismertette a túlnépesedés-elmélet logikai felépítését, a mellette szóló szakmai érveket és röviden áttekintették a közönséggel közösen, hogy az elmúlt időszakban hol ütötte fel a fejét a gyermekvállalást ellenző gondolat. Az előadó szerint a német köztévé, a kanadai civil szervezetek és a nemzetközi popkultúra mellett a gyermekvállalás megtagadását propagáló gondolatok erőteljesen jelen vannak a hazai közbeszédben is.

Végül az igazgató ismertette a szakmai ellenérveket, melyek alapján kijelenthető, hogy a klímaváltozásért elsősorban nem a Föld lakosságszáma a felelős. Konkrét példákon keresztül bemutatta, hogy az üvegházhatású gáz kibocsátás elsősorban azon múlik, hogy hogyan élünk és nem pedig azon, hogy számszerűen hányan vagyunk a bolygón.

Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóbb jövő érdekében nem szabad kizárólagos felelősséget hárítanunk az egyénekre és családokra, sokkal inkább érdemes a felelősséget arányosan elosztani a gazdasági szereplők, az állam és a lakosság között.

További részletek a X. Nagycsaládos Konferencia weboldalán.

Fotók: noe.hu