A szén-dioxid-koncentráció 2022. április 2-án elérte a valaha mért legmagasabb értéket a hawaii Mauna Loa mérőállomáson. A légköri szén-dioxid-koncentráció 420.86 ppm-es értéken tetőzött az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatói Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

A NOAA újonnan kiadott tudományos jelentése a 2021-es év kutatási és fejlesztési eredményeit mutatja be. A jelentése kiemeli a 2021-es éghajlat-, időjárás- és óceánkutatást.

A Mauna Loa Obszervatórium folyamatosan gyűjti, jegyzi és elemzi a légkör változásával kapcsolatos adatokat. Reprezentatív adatokkal szolgál, mert olyan helyen szondázza a légkört, ahol a helyi kibocsátás már nem tudja befolyásolni a szén-dioxid-koncentráció alakulását.

A légkör szén-dioxid (CO2) koncentrációja egyértelműen évről évre növekszik, és a növekedés üteme egyre csak gyorsul. A mérések 1958-ban kezdődtek Hawaiin, ahol az első mért érték 316 ppm volt. A korai években a Mauna Loa-nál az éves növekedés átlagosan 0,7 ppm volt, ami az 1980-as években körülbelül 1,6 ppm-re, az 1990-es években pedig évi 1,5 ppm-re emelkedett. A 400 ppm-es határt 2013-ban léptük át. Az évek során a legmagasabb CO2-értéket májusban, a legalacsonyabbat pedig szeptemberben lehet mérni.

Az elmúlt 60 évben a szén-dioxid-koncentráció növekedése 105 ppm volt, és idén március végén átugrotta a 420 ppm-es értéket, amely közel 3 ppm-mel magasabb az előző év azonos időszakához képest. A szén-dioxid-koncentráció májusban éri el éves csúcspontját, így újabb rekord értékre számíthatunk (a 2021-es májusi csúcs 418,9 ppm volt).

Ma már elegendő bizonyíték van arra, hogy a légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedését a megnövekedett károsanyag-kibocsátás okozza. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület IPCC Hatodik Értékelő Jelentése is megerősíti, hogy az emberi befolyás éghajlati rendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan.