Munkatársunk, Biró Kinga szerzőtársával, Szalmáné Dr. habil. Csete Máriával írt tudományos publikációja "How Can Development Strategies Foster Agri-digitalisation in the Era of Climate Change? A Common Agriculture Policy based Consistency Analysis in Hungary" címmel az agrárdigitalizációt támogató fejlesztési stratégiákról a Periodica Polytechnica-ban.

Az elmúlt években számos előremutató kezdeményezés született a digitalizáció és a fenntarthatóság irányába. A digitalizáció egyre nagyobb jelentőséget kap az uniós és nemzeti agrár- és vidékfejlesztési politikában, mivel a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját javíthatja, és hatékonyabb mezőgazdasági termelést és fejlesztést eredményezhet. Ebben a tanulmányban konzisztencia elemzést végeztünk a stratégiai célok közötti kölcsönös függőségek, hatások és esetleges ellentmondások azonosítása érdekében.

Az elemzés összehasonlítja az EU közös agrárpolitikai célkitűzéseit 4 hazai stratégiával, továbbá feltárja a digitális és a fenntarthatósági átmenet közötti szakpolitikai összefüggéseket. A tanulmány a stratégiai dokumentumokat az uniós és a nemzeti szint között hierarchikusan vizsgálja, különös tekintettel az ágazat éghajlatváltozás mérséklésében és az alkalmazkodásban betöltött szerepére. Az eredmények támogathatják az innovatív megoldások és tevékenységek megjelenését a vidéki térségekben, és hozzájárulhatnak a mezőgazdasági ágazat versenyképességének javításához, ezáltal támogatva mind a döntéshozatali folyamatot, mind a vidéki fenntarthatósági törekvések megvalósítását.

A teljes cikk itt olvasható.