Munkatársaink, Biró Kinga és Dr. Toldi Ottó tudományos publikációja "Hungarian agricultural pathways revealing climate-related challenges" címmel a mezőgazdasági ágazat kibocsátási trendjeiről a Cognitive Sustainability folyóiratban.

A mezőgazdasági ágazat nagymértékben ki van téve az éghajlatváltozás várható hatásainak, mint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségeknek, az elhúzódó és fokozódó hőhullámoknak és a vízhiánynak, amelyek új kihívások elé állítják a gazdálkodókat.

Az innováció egyre fontosabbá válik az európai és a magyar agrár szakpolitikában, és kulcsszerepet játszik az ágazat karbonsemlegesítésben. Az innovatív technológiák a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját javítják, hozzájárulnak az élelmezésbiztonsághoz és növelik az agrártermelés jövedelmezőségét. A kutatás célja az üvegházhatású gázkibocsátási trendek elemzése és a magyarországi mezőgazdasági ágazat jövőbeli kibocsátásának előrejelzése, valamint a Nemzeti Tiszta Fejlesztési Stratégiában szereplő kibocsátási forgatókönyvek áttekintése.

A kibocsátási adatok elemzése leíró statisztikával készült, és az EU-s és a hazai üvegházhatású gázok jövőbeli kibocsátásainak előrejelzéséhez a Csebisev-egyenlőtlenséget alkalmaztuk.

A mezőgazdaság az egyik legkonzervatívabb ágazat az éghajlat szempontjából, és már most látható, hogy a hagyományos szemlélet nem lesz elegendő, ugyanakkor hatékony eszközökkel rendelkezik az klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez.

A teljes cikk itt olvasható.