Valóban tabu nélküli beszélgetés zajlott a zalaegerszegi MCC-ben május 20-án Dr. Toldi Ottóval, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatójával a genetikai módosításról, a GMO szervezetekről, a technológia potenciális veszélyeiről és azokról a lehetőségekről, amelyet nyújthat.
Többek között az alábbi kérdésekre kerestük a választ: szükség van-e a genetikailag módosított növényekre és állatokra a globálisan fokozódó élelmiszerigény fényében, lehet-e a lineárisan növekvő termésátlagokkal exponenciálisan növekvő népességet ellátni, mi lesz közben a fenntarthatósággal?
Bár a GMO élelmiszerek egészségkárosító hatása nem bizonyított, magának a technológiának vannak olyan rizikói, amelyek miatt szükséges a további fejlesztése, a kockázatok megszüntetése.
A GMO helyett a jövőben a precíziós gazdálkodás, a robotizáció, az iparszerű mezőgazdaság és az organikus gazdálkodás kiegyensúlyozott együttes alkalmazása lehet a realitás.