Óriási érdeklődés övezte a Szekszárdon megrendezett kerekasztalbeszélgetést, melynek fő témája az atomerőművi kapacitásaink bővítése, vagyis a Paks 2 beruházás volt.

  • Mik az előnyei és a hátrányai ennek az energiaforrásnak?
  • Hol tart most a nukleáris technológia?
  • Szavatolható-e hosszútávon Európában az energiabiztonság és elérhető-e a klímasemlegesség atomenergia nélkül?
  • Szükség van-e újabb atomerőműre Magyarországon és hogyan hat a beruházásra az Európai Unió jelenlegi szankciós politikája?

Többek között ezekre a kérdésekre adtak választ a meghívott előadók:

  • Rákóczi Péter, Paks2 kommunikációs igazgatója,
  • Szepesi Balázs, MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője,
  • Litkei Máté, MCC Klímapolitikai Iskolájának vezetője.

Rákóczi Péter, a Paks 2 kommunikációs igazgatója elmondta, a hazai energiaellátás biztonságának növelése szempontjából elengedhetetlenül fontos új blokkok építéséhez több mint kilencszáz engedélyt már megkaptak. Megemlítette, ennek alapját 400 ezer oldalnyi terv, számítás képezi, amelyek, ha ezeket nem számítógépek memóriái tartalmaznák, hanem hagyományos papírlapok, egymásra rakva negyven méter magas tornyot alkotnának.

Litkei Máté János, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója azt emelte ki, hogy legkevésbé a nukleáris energia szennyezi a környezetet, és megemlítette, hogy már az Európa Unió is felvette a zöld energiák közé. Beszélt arról is, hogy a nagyütemben gyarapodó naperőmű parkok termelése a napokban már rekordot döntött Magyarországon, de hazánkban kb. évi kétezer órán át süt a nap, míg egy esztendő 8760 órából áll. Az időjárásfüggő megújulók termelési ingadozásával szemben Paks és a megépülő Paks 2 folyamatosan ad, nagy mennyiségű áramot.

Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője az építkezés és a majdani működés gazdasági hatásairól beszélt, arról, hogy abból mit profitálhatnak a környező települések, így Szekszárd is. Fellendülést hozhat, mondta, de ehhez erre fel kell készülni. Az építkezés során időszakosan megnő a kereslet lakások, munkavállalók, alvállalkozók iránt, fejlődni fog az infrastruktúra, ennek látható jele az épülő Paks – Kalocsa híd, de meg kell alapozni a későbbi éveket, hogy a fejlődés tartós maradjon.

A teljes beszélgetés megtekinthető a TelePaks TV Youtube csatornáján.

Köszönjük a meghívást!