Gömörszőlősön járt a Klímapolitikai Intézet, ahol az Agrárminisztériummal és a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társasággal együtt útjára indítottuk a Magyar gyümölcs tájfajták napját, melyet az idei évtől minden évben március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján tartunk meg.

Az eseményen, melyen az MCC Középiskolás Programjának diákjai is részt vettek felszólalt É. Kovács Judit Gömörszőlős polgármestere, Baktay Borbála a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgatója, Calum Nicholson a Klímapolitikai Intézet igazgatója, valamint Kiss Balázs a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke. Megosztották gondolataikat a genetikai diverzitás megőrzésének jelentőségéről, a hagyományos tájfajták, és általában a hagyományok fontosságáról, valamint a tájfajták szerepéről a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásban.

Calum Nicholson felszólalásában több szempontból közelítette meg a jeles nap jelentőségét. Megállapította először is, hogy a Klímapolitikai Intézet sokat foglalkozik az adaptáció kérdésével. Meglátása szerint azonban van egy sokkal régebbi szavunk az adaptációra, ami nem mást, mint a kultúra. A kultúrák különbözősége és sokfélesége teszi lehetővé a világ különböző viszonyaihoz való alkalmazkodást, ezért volt egészen a globalizáció kezdetéig a kultúra olyan változatos.

A kulturális sokszínűségben a globalizáció eredményeként bekövetkező hanyatlás a termesztett növénykultúráinkat is érinti, ez teszi fontossá a hagyományos tájfajták megőrzését. Emellett az adaptációban is segíthetnek minket, hiszen a bennük rejlő genetikai sokféleség olyan tulajdonságokat eredményez, melyeknek köszönhetően ellenálhatnak az aszálynak, a hőségnek, vagy éppen a tavaszi fagykároknak.

Adaptációs képességük mellett, részben éppen azok miatt pedig az emberek jólétét és jóllétét is javíthatják, hiszen olyan termékek kerülhetnek általuk a piacra, melyek nagy mennyiségben és így kedvező áron állnak rendelkezésre, emellett magasabb élvezeti és beltartalmi értékkel bírnak.

Több beszédben is szó esett arról, hogy nem véletlen a dátumválasztás. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a hagyomány szerint az a nap, melyen el kell kezdeni a fiatal gyümölcsfák oltását, hogy jó termést adjanak. A jeles nap elindításának köszönhetően a meglévő egyházi ünnep mellé már egy világi tematikus nap is kapcsolódik a dátumhoz.

A beszédeket követően Calum Nicholson több médiumnak is interjút adott, miközben az MCC középiskolás diákjainak lehetőségük volt kipróbálni a gyümölcsfaoltást Kiss Balázs szakértelmének köszönhetően. A nap programja tehát amellett, hogy elindított egy jeles napot, mely mostantól minden évben felhívja a figyelmet a hagyományos magyar tájfajták jelentőségére, számos fiatal számára lehetővé tette, hogy megismerkedjen egy olyan ősi mezőgazdasági praktikával, melynek fontossága megkérdőjelezhetetlen, azonban az utóbbi időben egyre kevesebben ismerik a fortélyait.