A klímaváltozás hatása felér egy háborúval – figyelmeztetett Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője az MCC Keszthelyen szervezett előadásában.

Az energiaválság leküzdéséig, az alacsony karbonkibocsátás eléréséig jelentős áldozatokat kell hozni egész Európában. A vezetékes orosz földgáz helyettesítésére azonban van megoldás. Alternatívát jelenthet a cseppfolyós földgáz, amelynek fogadására terminálok épülnek, Észak-Németországban például hét helyszínen.

Általánosságban az energiaválság megoldásában elsősorban a hazai energiahordozók segíthetnek. Megoldást jelenthetnek a hazai megújuló energiaforrások, a még meglévő szénhidrogén készleteink, valamint a szén és a lignit, amelyből Magyarország is rendelkezik többszáz évre való mennyiséggel.

Energetikai veszélyhelyzetben kitermelhető a rendelkezésre álló 400 000 hektár akácfa erdőnk is, hiszen az akác magától és gyorsan újul. A keszthelyi közönség az előadás után a megújuló energiahordozókkal, valamint a legújabb technológiákkal kapcsolatos kérdésekkel szólította meg az előadót.