Hatalmas volt a programjaink iránti érdeklődés az MCC Feszten!

Három napon keresztül ott voltunk a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által első alkalommal megrendezett MCC Feszten, ahol többféle érdekes és látványos programmal készültünk az érdeklődő közönség számára.

A programjaink közül a leglátványosabb és talán a legtöbb érdeklődőt vonzó a madár-show volt, ahol ölyvök és egy bagoly segítségével, testközelből lehetett megismerkedni a ragadózómadarak különös életével. Volt madárreptetés, köpetelemzés és tollfelismerés, a bátrabbak pedig a kezükre is vehették és meg is simogathatták ragadozómadarainkat.

madar show mcc feszt

A madár-show mellett a szelektív hulladékgyűjtéssel egybekötött hulladékhalászat iránt mutatkozott nagy érdeklődés a sátrunknál, főleg a kicsik körében. A játékos ismeretterjesztés alkalmával a vízből kifogott hulladékot szétvállogatva kellett a megfelelő szelektív kukába helyezni, és közben a körökörös gazdasággal kapcsolatban új információkra lehetett szert tenni.

Meghívott vendégünkként kiállított nálunk a Compocity, akik bemutatták high-tech városi komposztáló ökorobotjukat.

compocity mcc feszt

A kvíz szerelmeseinek tévhitromboló környezetvédelmi feleletválasztós teszttel készültünk. Ezt az izgalmas lehetőséget is többen kiprobálták, voltak egyéni kísérletezők és csoportos versenyek is. 

Emellett ökokiállítással, edupercekkel és egy Kádár-kocka felújításával kapcsolatos szimulációs játékkal készültünk, de a gyerekeknek szóló környezetvédelmi színező sem maradhatott el.

Az Intézetünk igazgatója, Litkei Máté János szakmai kerekasztal-beszélgetésen képviselte a Klímapolitikai Intézetet, amelynek címe az "Is the ground getting hotter under our feet? - Global challenges of climate change" volt.

A beszélgetésen meghívásunkra részt vett Mészáros Dávid, a Smartkas névre hallgató, holland agrártech cég milliárdos tulajdonosa, aki a Forbes legfiatalabb tehetségeket bemutató számába is bekerült, és Dr. Calum T. Nicholson birt professzor, többek között a klímaváltozás és a migráció egymásrahatását vizsgáló könyv szerzője.

Igyekeztünk színes programmal kedveskedni a hozzánk betérőnknek. Koncepción azt volt, hogy a kivitt ragadozómadarakon keresztül a környezetünkben lévő, védendő természetet, az olyan megoldásokon keresztül pedig, mint például a városi komposztáló ökorobot, a környezetvédelem szolgálatába állított csúcstechnológiát is felvonultassuk a közönségnek.   

Nem utolsósorban fontos azt is megemlítünk, hogy a Klímapolitikai Intézetünk nemcsak a Feszt ideje alatt volt aktív, a sikeres rendezvény előtt egy hatalmas szemétszedési akciót is szerveztünk az esztergomi Palatinus-tónál helyi civil szervezetek és vállalkozások bevonásával. 

Büszkék vagyunk arra, hogy az MCC Feszten hangot adhattunk a környezetvédelem fontosságának!