2024. 03. 13-án került megrendezésre a 28. ENSZ Éghajlat-változási Konferencia eredményeit bemutató előadásunk a veszprémi MCC központban.

A beszélgetésen szó esett a klímapolitika kialakulásáról, a nemzetközi egyezmények jelentőségéről.

Meglátásunk szerint a klímacsúcsoknak eddig nem sikerült érdemi eredményt elérniük, a célkitűzések elérését az Európai Unión benne Magyarországon kívül maguk az államok sem vették komolyan.

A klímaváltozás hatásait egyre nagyobb terhet jelent az országok gazdaságára, az száraz időszakok növekedésére vezethető vissza a tavalyi extrém aszályos év is, ami a politikusokat cselekvésre ösztönzi.

A rendezvénysorozat jelentősége abban áll, hogy a politikusok és a multinacionális vállatok vezetői ilyenkor beszélhetnek a globális problémáról és kooperatív megoldások születhetnek.

A klímasemleges és a megújuló technológiák fejlesztése mára hasonló nagy üzletté nőtte ki magát, mint a fosszilis tüzelőanyagok kinyerése, ebből egyre kevesebb ország és energetikai vállalat szeretne kimaradni.

A konnektivitásra épülő megközelítés eredménye, hogy

  • a progresszív gondolkodású államok ellenállása ellenére végül a szén-dioxid légkörbe bocsátásának felhagyásáról született megállapodás, ezzel teret enged az alternatív technológiák, például szén-dioxid leválasztó technológia és szintetikus üzemanyagok számára, ami Magyarország számára is csökkentheti a kibocsátáscsökkentés költségeit.
  • a mostani klímacsúcson egy öböl menti országban került először kimondásra, hogy a fosszilis energiahordozók felelősek elsődlegesen az emberi eredetű klímaváltozásért.

A közép- és rövidtávú megoldás az adaptáció, míg a hosszútávú cél globálisan az üvegházhatású-gázok kibocsátásának jelentős csökkentése, melyet csak nemzeti szinten, minden ország saját adottságainak megfelelően lehet megoldani.