Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója meghívást kapott az V. Mészáros Alapítvány Konferenciára. Az Alapítvány célja, hogy a vál-völgyi településeken élő, felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatalokat ösztöndíjjal támogassa.

A konferencia meghatározó motívuma volt a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Intézetünk igazgatója egy kerekasztal-beszélgetésben vett részt, melynek további résztvevői voltak Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója, Dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem docense, Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója, valamint Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A beszélgetés során azt a kérdést járták körül a szakértők, hogy az egyén mit tehet a környezetéért. Litkei Máté János ismertette álláspontját, miszerint az egyéni felelősség sosem lehet kizárólagos klíma- és környezetvédelmi ügyekben, minden esetben érdemes közösségi és vállalati felelősségről is beszélni.

Az igazgató elmondta, hogy az egyéni felelősséget is érdemes máshogy értelmezni, mint hogy „szavazz a pénzeddel”. Ehelyett az egyénnek sokkal nagyobb felelőssége van a közhangulat alakításában, vagyis az egyén nem csak korábbi életmódjának radikális megváltoztatásával tehet a klímaváltozás hatásai ellen.

Az igazgató azt javasolta a jelenlévő diákoknak, hogy lehetőleg tájékozódjanak több forrásból klímaügyekben is és igyekezzenek kialakítani egy reális helyzetkértékelést – csak így tartható a vállalati és politikai szféra a tétlenség és a radikalizmus közti megfontolt haladás szűk mezsgyéjén.