Dr. Zay Balázs vezető kutatónk a Szekszárdi MCC-ben adott elő a megújuló energiatermelés buktatói címmel. Elhangzott, hogy az időjárás függő energiatermelés nem fokozható tovább megfelelő tároló kapacitás nélkül.

A menetrendezési hibák kiegyenlítésére a hegyi szivattyús vízerőmű és az akkumulátorok jelentenek megoldást. Az időjárásfüggő megújulók menetrendezési hibája már 2000 MW beépített kapacitásnál, a háború előtti alacsonyabb árakon is 160 milliárd forint többletköltséget okozott. Mára már 5407 MW kapacitásnál járunk.

Az éves szaldó elszámolásban részesülő felhasználók a villamosenergia hálózatot használják „energiatárolóként”. Ennek a terhét a rendszerhasználati díjon keresztül a többi felhasználó viseli. A támogatás szükséges volt a technológia felfuttatásához, azonban a rendszer nyilvánvaló igazságtalansága miatt írja elő az EU a bruttó elszámolásra való áttérést.

A támogatás időközben okafogyottá vált, hiszen idén már nagyából 200 ezer háztartás használ háztartási méretű kiserőművet, mellyel teljesült a kormány 2030-as célkitűzése. Közben a növekedés üteme a villamosenergia hálózatot is próbár teszi, ezért a kormány a következő években 600 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre.

Az energiarendszer kiegyensúlyozására a CCGT erőművek a legideálisabbak, ezek építése nem csak gazdaságilag kedvezőbb, mint a hatalmas akkumulátor telepek létesítése, hanem jelenleg a CO2 lábnyoma is alacsonyabb.

A téli napenergiacsúcsok a beépített kapacitás és a fogyasztás elenyésző részét teszi ki. Ezért teljesen alaptalanok azok a „szakértői” állásfoglalások, miszerint a hazai villamosenergiaellátás pár éven belül napenergiából fedezhető. Olcsó zsinóráram termelése szempontjából az atomenergiának jelenleg nem létezik alternatívája. Paks II nélkül a hazai ellátás hosszútávon nem biztosítható.

A szélerőmű technológiában elért fejlesztések mára már alkalmassá teszik a hazai gazdaságos üzemeltetést, ezért várható a korábbi szigorú szabályozás enyhítése. Az épülő új kapacitások valamelyest ki is egyensúlyozhatják a napenergiatermelést, de egyben tovább növelik a szükséges kiegyenlítő kapacitásigényt.

A témával kapcsolatban Dr Zay Balázs következő előadása Zalaegerszegen lesz 2023.10.26-án.