„Ahol a politikát köbméterben mérik - Földgáz- és rezsiválság Európában” címmel felvezető előadást és kerekasztal-beszélgetést is magába foglaló rendezvényt szervezett az MCC Győri Képzési Központja 2021. november 24-én.

Magyarország a több millió szövetségi kapitány országává válik, ha egy kicsit is jobban megy a foci, és most a covid idején azt is megtapasztalhattuk, hogy hazánk a virológus és járványtani szakértők országa is egyben. Most, hogy dübörög az európai energiaválság természetesen megjelentek az önjelölt energia-guruk is, ezért elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy csendesen és halkan, de némi tiszta vizet öntsünk a pohárba és elmagyarázzuk, hogy a Kormány egy nagyon szisztematikus szuverenitásra törekvő energiapolitika megvalósításával érte el azt, hogy mostanra Magyarország válságálló lett, hogy a rezsipolitika nem egy politikai lózung, hanem nagyon komoly infrastruktúrális alapjai vannak.

Modern gazdaságunk és mindennapi jólétünk alapjai azok a fosszilis energiahordozók, amelyek lelőhelyei egyenlőtlenül helyezkednek el Földünkön, és ezáltal geopolitikai előnyt biztosítanak az országok számára, amelyek birtokolják e lelőhelyek többségét. Vannak országok, amelyek ezt a kiszolgáltatottságot geopolitikai és hatalmi céljaik elérésére használják fel, nyomást gyakorolva a térség energiaszegény államaira. Ez valóban egy hibrid hadviselési eszköz? Sötétbe és hidegbe borulhat Európa? Milyen geopolitikai átrendeződést eredményezhet az energiaháború?

Ezeket a témákat elemezték az eseményre meghívott szakértők Dr. Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, Dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője, Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Műhely Oroszország-kutatója, amelyen moderátorként Basa Márton, az MCC Klímapolitikai Intézet ifjú kutatója segédkezett.

További részletek a gyorplusz.hu -n.