2024. május 9-én Dr. Toldi Ottó vezető kutatónk az MCC Miskolci Képzési Központjában tartott nagy érdeklődés övezte előadást „Fenntarthatóság és klímasemlegesség 2050-re?” címmel.

A diskurzus kiindulási pontja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet jövőképe volt, mely szerint a 2100-ra 9,4-12,7 milliárdra növekvő emberi népességet a jelenlegi műszaki-technológiai szinten lehetetlen lesz fenntarthatóan egészséges élelmiszerrel, tiszta ivóvízzel és energiával ellátni. Hiszen szinte minden olyan technológia amivel ma rendelkezünk intenzívebb használat esetén növeli az ÜHG kibocsátást.

Teljes és mély gazdasági átalakulás kell tehát a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség eléréséhez, úgy, hogy az ehhez szükséges alacsony-karbon technológiák még a tervezőasztalon sincsenek ott. Az előadás arról szólt, hogy várhatóan milyen innovációk, fejlesztések teszik majd elérhetővé a fenti célokat. Jelenleg milyen tendeciákat tapasztalunk a műszaki-technológiai fejlődés terén a gazdaság különböző ágazataiban és várhatóan hogyan lehet majd jó irányba fordítani a fejlődést, ha rossz irányba tartana.

Az eseményről a miskolci Európa Rádió is beszámolt.