A fehér karácsony mítoszát is érintette a hétfői előadásában Szebenyi Péter, az MCC Klímapolitikai Intézet munkatársa, aki emellett (vagy ezzel együtt) influenszerkedik is környezetvédelmi témában. Ez a résztvevők életkorából is nyomon követhető volt, hiszen a Szolnoki Szakképzési Centrum diákjai szép számmal képviselték az iskolájukat.

A Klímapolitikai Intézet a karácsony közeledtével nemrégiben publikált egy tanulmányt, amiből kiderül, hogy bár sokan nosztalgikusan gondolunk gyerekkorunk hóval borította meghitt ünnepeire, ezt leginkább az idő távlata teszi fehérré. Ugyanis a megvizsgált időszakot tekintve, sokkal többször nem volt hó hazánkban, mint amennyiszer gondolnánk. Az emlékek mellett sok más tényező is befolyásolja havas vágyainkat. Leginkább, hogy a 18-19.századot „kis jégkorszaknak” is nevezzük, akkor valóban sokszor szánkózhattak az emberek, még az Alföldön is. Ugyanakkor a 20.században az angolszász országokból beáramlott a „white christmas” dalok, filmek kapcsán, ami erősítette bennünk az elképzelést, hogy nincsen karácsony hó nélkül, ahogyan az utóbbi években Kevin nélkül sem.

A történelmi tények, előzmények mellett praktikus tanácsokat is magukkal vihetett a hallgatóság, például a fa választás kapcsán. A legelterjedtebb forma a műfenyő és a vágott fenyő, de már a résztvevők között is előfordult a másik két kategória a földlabdás és az alternatív fenyő. Azért is érdemes MCC előadásokra járni, mert az előadók nem fukarkadnak az „üzleti ötletekkel” sem, ugyanis Szolnok nem terjedt még el az az extra lehetőség, amiről Péter beszélt és a résztvevők megállapodtak, hogy ez egy új vállalkozás lehetne: a fenyőfakölcsönzés.

Az sem elhanyagolható, hogy jelen gazdasági helyzetben környezettudatos ajándékozással (régi, nem használt, de egyébként jó állapotú készülékeink, eszközeink családon belüli vagy azon kívüli ajándékozása) takarékoskodhatunk is. Napjainkban talán még jobban felértékelődik a drága helyett az együtt töltött minőségi idő, megfelelően megtervezett ünnepi menüvel.

Gondolták volna, hogy ezzel is tehetünk környezetünkért?! Az előadás utáni kérdéseknél nem maradhatott ki a foci VB és a japán szurkolók példamutató szemétszedése a lelátókon, ami legutóbb egy kolozsvári sporteseménynél köszönt vissza. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a média társadalomformáló szerepére. Az egyik résztvevő a nemrégiben nyílt szolnoki közösségi kertekhez kért ötleteket, itt is a média fontosságára hívta fel Péter a figyelmet.

A közösségi médián belül népszerűsíteni, mert akkor működhet hasznosan hosszútávon is, ha közösségi kovácsolódik a kertek mentén. Fejlődési lehetőség a közösségi kertek mellett a komposzt szomszédság, amire szintén praktikus ötleteket halhattak az érdeklődők.

Reméljük ezen tanácsokkal hozzájárultunk Szolnok zöldebbé tételéhez és a környezetvédelem népszerűsítéséhez.