Dr. Toldi Ottó vezető kutatónk előadást tartott január 23-án az MCC Debreceni Képzési Központjában "B terv: Energiaellátásunk az EU szankciós-és zöldpolitikája tükrében” címmel.

Az előadás első részében az előadó a népes hallgatóság bevonásával helyzetfelmérést végzett az EU és Magyarország energetikai B tervének végrehajthatóságával kapcsolatban.

Európa gazdasága a hidegháború lezárásával fokozatosan függővé vált az olcsó orosz energiahordozók importjától az orosz-ukrán háborúval bezárólag. Ez jelentette a múltat és a jelent.

A jövő – benne az oly nagyon áhított zöldítés – pedig Kína-függővé vált. Az EU kínai ritkafémektől és ezek feldolgozott termékeitől való függősége valahol 75-100% között mozog. Miután ezek az alapanyagok nélkülözhetetlenek a félvezető és chip-gyártásban, szükségesek a PV-panelekhez, optikai kábelekhez, elektromos autókhoz, akkumulátorokhoz, katonai radarokhoz, könnyen belátható, hogy egy Kína versus Nyugat kereskedelmi háborúnak kik lennének a vesztesei. Mert úgy tűnik az oroszok mellett Kína is a Nyugat célkeresztjébe került.