Háromnapos, nemzetközi konferenciát szervezett az MCC Budapesten, 2022.09.29 – 10.01. között, amelynek az európai gazdasági és energetikai válság, valamint a háború volt a középpontjában.

Az MCC Summit elnevezésű csúcstalálkozón a Klímapolitikai Intézet szervezőként és résztvevőként is képviseltette magát.

Parázs vitától sem volt mentes az élelmiszerellátás helyzetével kapcsolatos panelbeszélgetés, amelyet Litkei Máté, az Intézet igazgatója moderált a konferencia második napján, pénteken. A beszélgetésen elhangzott, hogy a világ megfelelő mennyiségű élelmiszert tud ugyan előállítani növekvő számú lakossága számára, a minőségi táplálékhoz való hozzáférés azonban egyre korlátozottabb a Földön. A háború mellett a helyzetet nehezíti, hogy a COVID után még mindig nem álltak helyre a jól bevált áruellátási láncok, az energiaválság miatt sokszorosára emelkedett a műtrágya ára, valamint Kína is exportkorlátozást vezetett be a műtrágyára.

A Litkei Máté mellett a panelbeszélgetés résztvevői voltak, Amanda Martinez, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának gazdasági kockázatelemzője, Dr. David Laborde Debucquet, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI) tudományos főmunkatársa, Dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt., Magyar Bankholding Csoport Agrár és Uniós kapcsolatokért felelős terület vezetője, valamint Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

A konferencia harmadik napján, szombaton az európai zöld átmenet sorsáról és a kontinens által kitűzött klímacélok elérésének esélyeiről értekeztek a Klímapolitikai Intézet meghívására érkezett vendégek.

A panelbeszélgetés, melyet Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője moderált, szintén hozott vitát. Voltak, akik szerint a megújuló erőforrásoké a jövő, mások úgy vélték, a szél- és napenergia még nem értett meg a fosszilis energiahordozók kiváltására, így a nukleáris energia nélkül a zöld átállás nem valósítható meg biztonságos úton.

Abban ugyanakkor sikerült konszenzusra jutni, hogy rövidtávon a háború és a gazdasági lassulás okoz fennakadást a zöld transzformáció folyamatában, de hosszú távon remélhetőleg folytatódik és nem akad meg a környezeti fenntarthatóság céljainak megvalósítása.

A beszélgetés vendégei voltak: Dr. Gavin D. J. Harper, Faraday Intézet és a Birminghami Egyetem kutatója, számos könyv szerzője; Emmet Penney, a Grid Brief főszerkesztője; Shaun Riordan, az Európai Nemzetközi Tanulmányok Intézet Diplomácia és Kibertér Tanszékének igazgatója; Stefan Sipka, a brüsszeli European Policy Centre vezető elemzője, valamint Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója.