Az MCC Feszt előeseményeként sorozatban a negyedik alkalommal került megrendezésre a Klímapolitikai Intézet, Esztergom Megyei Jogú Város és a Visit Esztergom együttműködésében szervezett hulladékgyűjtési akció, aminek a célkeresztjében ismét az elhagyott cigicsikkek álltak.

A 2024. július 27-én megrendezett eseményen megjelent közel 250 önkéntes vett részt és több kilogrammnyi cigaretta-maradványt gyűjtöttek össze, további elhagyott kommunális hulladék mellett.

A cigarettacsikkek komoly környezeti problémát jelentenek, mivel egyetlen csikk akár 7000-féle toxikus anyagot is tartalmazhat.

A "Cigicsikkmentes Esztergom" kezdeményezés célja a város közterületein szétszórt cigarettacsikkek összegyűjtése és a lakosság figyelmének felhívása ezek környezeti hatásaira, hiszen ezek a vegyi anyagok szennyezhetik a talajt és a vízforrásokat, valamint hosszú távon károsíthatják az élővilágot.

Az akció további érdekessége, hogy kincskeresős nyereményjátékra is sor került, amely során előre elrejtett és megjelölt zsebhamutartókat kellett megtalálni, és a szerencsés megtalálók értékes nyereményben részesültek.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a cigarettacsikkek helyes elhelyezésére és a dohányzás környezeti hatásaira.