Cristina Parau, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatója az MCC meghívására Budapestre látogatott. Itt tartózkodása során a Klímapolitikai Intézet felkérésére „Green Technocrats and Global Libertarians: The Transnational Power Struggle over Net Zero” címmel előadást tartott az érdeklődők számára.

A Párizsi Megállapodást követően egyre népszerűbbé váltak az olyan politikák, melyek az átállást szorgalmazzák az alternatív villamosenergia-termelésre – kiváltva ezzel a fosszilis üzemanyagokat , a belső égésű motorok elektromos járművekre történő cseréjét, valamint a társadalom fogyasztás csökkentését. A dekarbonizáció, az ellátásbiztonság és a megfizethetőség energiapolitika „trilemmájának” egyensúlya nyugaton felborulni látszik a dekarbonizáció javára. Cristina Parau kutatása során arra keresi a választ, hogy miért éppen Nyugat-Európában dominálnak a dekarbonizációs célok, ahol az egységnyi termelési szén-dioxid-kibocsátás kisebb, mint bárhol máshol a fejlődő világban? 

Cristina arra a következtetésre jutott, hogy a „Zöld Technokrata Hálózat” kiépülésében egy felülről lefelé („top-down”) történő terjeszkedés figyelhető meg. Ezzel szemben az „Ellenzéki Hálózat” alulról felfelé (bottom-up) építkezik, és belátja, hogy az energiaátmenethez paradigmaváltásra van szükség, ami jelentős politikai kockázatot rejt a társadalmi szembeszegülés miatt. 

A legtöbb friss közvélemény-kutatás alapján megállapítható, hogy nagy az egyetértés a válaszadók közt abban, hogy több intézkedésre van szükség az éghajlatváltozással kapcsolatbanMegfelelően megválasztott kérdések alapján, azonban fény derül rá, hogy ha ezek az intézkedések az emberek életében konkrét változásokat kívánnának (pl. többet kellene fizetni egy adott szolgáltatásért), azzal szemben már jelentős az ellenállás. 

Cristina előadása kiváló gondolatébresztőként szolgált a jelenlévők számára, így remek lehetőség nyílt rá, hogy egy informális szakmai beszélgetés alakuljon ki az energiaátmenetről.