A városok a világ lakosságának több mint 50%-át foglalják magukba, és ez az arány tovább növekszik. Ennek következtében a városok fenntarthatósága kiemelten fontos, hogy biztosíthassuk a jövő generációk számára is egy élhető környezetet. A fenntartható városok olyan települések, amelyek tervezése és működése a környezetvédelemre, az emberek egészségére és jólétére, valamint a gazdasági fejlődésre egyaránt figyelmet fordítanak.

Az ilyen városok legfőbb célja, hogy az embereknek élhetőbb, egészségesebb és gazdaságilag fenntarthatóbb környezetet biztosítsanak. Az ilyen városok tervezése és működtetése során kiemelt figyelmet kell szentelni a klímaváltozás hatásaira és azokra nyújtott válaszokra, amelynek fontos az energiahatékonyság kérdése, hogy csökkentsék az energiaszükségletüket és megújuló energiaforrásokat használjanak.

A fenntartható városokban a tömegközlekedés, a kerékpározás és a gyalogos közlekedés fontos szerepet kapnak, mivel a közlekedési infrastruktúrát is úgy kell alakítani, hogy kevesebb legyen az autóhasználat, ezáltal is csökkentve azok környezeti hatását. A városokban a zöld területek fontos szerepet játszanak az emberek egészsége és jóléte szempontjából is, mert a parkok, zöld sávok, illetve az erdős területek segítenek csökkenteni a levegőszennyezést és a hőmérsékleti egyenlőtlenségeket. A fenntartható városokban a jól kiépített hulladékgazdálkodási rendszerre is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy minél nagyobb arányban csökkenteni lehessen az illegális hulladéklerakásokat. 

A kerekasztal-beszélgetés során megismerhetjük a fenntartható városok tervezésének és működtetésének kulcsfontosságú tényezőit, ahol az alábbi szakértőket kérdezünk meg a témában:

  • Brian Chi-ang Lin, a Budapest Center for Long-term Sustainability kutatója
  • Pálvölgyi Tamás, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Nemzetközi és stratégiai dékánhelyettes
  • Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok projektvezetője

Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7., MCC Scruton

Időpont: 2023. február 24. 16:00

Az eseményen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A beszélgetés nyelve angol lesz.

Regisztráció!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!