A transznacionális küzdelem a nettó nulla politikák kialakítása körül: energia-pénzügyi technokraták kontra globális libertariánusok.

Cristina Parau a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemen és az Oxfordi Egyetemen végez akadémiai kutatásokat, empirikus kutatásában az energiaátmenet okait tárja fel. Az előadásán következőkről fog beszélni:

A nyugati üvegházhatású gázok kibocsátása csökken: az olyan országok, mint Nagy-Britannia és Norvégia nagyon csekély mértékben járulnak hozzá a globális CO2 kibocsátáshoz, mégis rájuk nehezedik a legnagyobb nyomás a dekarbonizáció terén, ami megsokszorozta az energiaköltségeket; jelenleg Nagy-Britanniában a legmagasabbak az energiaköltségek Nyugat-Európán belül.

A Dekarbonizáció/Net Zero eddigi eredmények alapján a Nyugat iparának leépülésével jár, miközben globálisan nő a CO2 kibocsátás. Ez ökológiai és gazdasági szempontból sem optimális politika, ezért alternatív megoldást kell keresni. Fejtörést okoz, vajon miért csak Nyugaton követik ezt a sajátos dekarbonizációs utat, ahol az egységnyi termelési szén-dioxid-kibocsátás kisebb, mint bárhol a fejlődő világban?

A Nobel-díjas William Nordhaus - a zöld gazdaság úttörője - arra figyelmeztetett, hogy a túl gyors dekarbonizáció súlyosan károsítaná a gazdaságot (Nordhaus 1992, 1994), az éghajlati vészhelyzetet ugyancsak tovább rontja az a tény, hogy olyan országokba kerül át az ipari tevékenység, ahol nagyobb a szén-dioxid kibocsátás.

Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7., MCC – 107-es terem

Időpont: 2023. június 05. 17:00-18:30

Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, de a férőhelyek száma korlátos. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A beszélgetés nyelve angol lesz.

Regisztráció!