Az Európát érintő energetikai és geopolitikai kihívásokról rendezett kerekasztal-beszélgetést a XXI. Század Intézet, amelyen Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője is részt vett.

Összeegyeztethető-e az energiabiztonság és a környezeti fenntarthatóság napjainkban? Mi áll az európai zöldpolitika elképzeléseinek hátterében? Miért csökken a politikai pragmatizmus az Európai Unió mozgását meghatározó német energiapolitikában? Miben tér el az energia- és klímapolitika közép-európai és nyugat-európai felfogása? Mi az atomenergia szerepe a növekvő energiaigény kiszolgálásában? Hogyan befolyásolja az ukrán-orosz konfliktus és a geopolitikai helyzet a kontinens energiaellátását? Mi a választások tétje, és melyek a most egyre több ország által átvett rezsicsökkentési program eredményei? 

Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Dr. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője, Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója, valamint Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője. A kerekasztal vezetője, moderátora Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője volt.