A Zöld Esték programsorozatunk következő állomása ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt. November 10-én az egyetem szakkollégistái számára tartott előadást Dr. Pálvölgyi Tamás, környezetvédelmi szakember.

Az eseményt az Ostrakon- és a Magyary Zoltán Szakkollégium hallgatói számra hirdettünk meg, ami iránt nagy volt az érdeklődés és szép számban vettek részt azon diákok.

A Klímapolitikai Intézet idén kezdte meg együttműködését a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem (NKE) szakkollégiumaival. Intézetünk a szakkollégiumi hallgatók számára környezetvédelemmel, klímapolitikával kapcsolatos, de a kollégisták tanulmányaihoz kötődő szemléletformáló előadásokat, kerekasztalokat, vitákat szervez meg a Zöld Esték előadássorozatunk keretein belül.

Dr. Pálvölgyi Tamás,

egyetemi docens, BME Környezetgazdaságtan Tanszék oktatója, környezetvédelmi tanácsadó beszélgetett a kollégistákkal arról, hogy mit tudnak tenni az önkormányzatok a klímaváltozás megelőzése és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében, az előadás egyben bevezetésként is szolgált mindabba, amit tudni érdemes a klímaváltozásról.

Az előadás arról szólt, hogy a milyen kihívásokkal kell szembenézni, amennyiben klímavédelmi gyakorlatok kerültek kidolgozásra a különböző adottságú és eltérő lehetőségekkel rendelkező település-típusok számára. Hazánk települései sokszínű földrajzi, demográfiai, gazdasági, kulturális adottságokkal rendelkeznek. Találunk közöttük párszáz fős falvakat, kistelepüléseket, fővárosi kerületeket és megyei jogú városokat is az ország minden részéről. A cél mindenhol a jóllét megteremtése, amihez egy nagyon szövevényes kapcsolatrendszert kell átlátni és olyan komplex hatótényezőkkel kell számolni, mint az éghajlatváltozás.

Nemzetközi Közszolgálati Egyetem

A technológiai, társadalmi és infrastrukturális innováció az, ami megoldást jelenthet a települések környezeti problémáira, azonban ezeknek vannak akadályai. Az innovatív technológiák bevezetéséhez, az infrastruktúra fejlesztéséhez nagy tőkeráfordítás szükséges, a szokásainkon nehéz változtatni, de ha mégis lenne bennünk a hajlandóság erre, a nagyvállalatok akkor sem biztosítanak számunkra olyan termék- és szolgáltatás palettát, ami kiszolgálná az igényeinket és emellett fenntartható is. Dr. Pálvölgyi Tamás azt a megállapítást tette, hogy az, amit mindenki megtehet, hogy tájékozódik a témában és az önkormányzatok ehhez olyan módon járulhatnak hozzá, hogy kifejezetten erre a szakterületre specializálódott szemléletformálással foglalkozó tanácsadói pontokat hoznak létre, hiszen ez kis ráfordítással könnyen megvalósítható és kifejezetten hasznos lehet a társadalom számára.

Az előadás interaktivitásának köszönhetően a hallgatóság is aktívan bekapcsolódott a beszélgetésbe, a tanár úr szívesen válaszolt a kérdésekre.