Amerikai kutatók szerint a szőlőben és a borban található flavonoidok és tanninok megakadályozzák a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását.

Amerikai kutatók szerint a szőlőben és a borban található flavanolok/ flavonoidok (a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport) és proantocianidinek (tanninok) megakadályozzák a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását. Ezek a polifenolok, amelyek a zöld teában és a kakaóban is jelen vannak, hozzájárulhatnak a járvány elleni küzdelemhez. A kutatók in vitro (kifejezés arra a kísérleti technikára utal, amikor a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények közt zajlik le) kísérleteket végeztek a laboratóriumban annak megállapítására, hogy ezek a polifenolok megnehezítik a vírus életét azáltal, hogy kötődnek az Mpro proteázhoz, és így biztosítják kiemelkedő szerepüket a pandémiával szembeni terápiában. Áprilisban egy kínai csapat két olyan vegyületet szintetizált, amelyek gátolják az Mpro enzimet, melyet kutyákon és egereken teszteltek jó eredménnyel. Munkájukat a Science folyóiratban tették közzé. A hírről bővebben itt olvashatunk.