A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar az európai uniós tagállamokhoz képest lemaradásban van. A szakemberek az Agrárszektor 2020 Konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén azt elemezték, milyen módokon lehetne javítani Magyarország agrárgazdaságának helyzetén.

Az idei év során Nagy István agrárminiszter megrendelésére szakemberek elkészítettek egy átfogó elemzést, amelyben Magyarország és három másik európai ország élelmiszeriparát hasonlították össze. Az elemzés a holland, a lengyel és az osztrák élelmiszeripart vette górcső alá, hiszen a lehetőségeket az mutatja meg, hogy Magyarország előtt járó országok hogyan állnak, és milyen mutatókat produkálnak. Hollandiát azért választották, mert ennek az országnak a legjobbak a mutatói, különösen az állattenyésztés terén, és mert olyan iparágaknál is az élen jár, amelyeknek az alapanyagait nem helyben termelik. Lengyelország azért került be az elemzésbe, mert 10-15 éve még rosszabb helyzetben volt Magyarországnál, de ez mostanra megváltozott, tudatos, okszerű és gazdasági fókuszú agrárpolitikával nettó importőrből nettó exportőrré vált. A harmadik ország Ausztria volt, mert nekik a magyarokéhoz hasonló kultúrkörük és történelmi hagyományaik vannak, viszont Hollandiával szemben sokkal inkább környezetbarát a mezőgazdaságuk.

A szakemberek megállapításait és ajánlásait részletesen ITT olvashatja.