A General Electric után a Toshiba és a Siemens is bejelentette: nem vállalnak szerepet új szénerőművek létesítésében, sehol a világon.

Államok és vállalatok részéről is sokat hallunk a kibocsátási szintek csökkentéséről, azonban a nyilatkozatokkal kapcsolatosan gyakran felmerül a kérdés: ki és mikor fogja a szavakat tettekre váltani? Emiatt is érdemes a két energetikai óriásvállalat döntését alaposabban is szemügyre venni... Mindkét cég ígéretet tett arra, hogy egyrészt megszünteti új széntüzelésű erőművekkel kapcsolatos üzleti tevékenységét, másrészt új stratégiájukat ismertetni fogják a közvéleménnyel. Érdemes hozzátenni, hogy szeptemberben a General Electric ugyanerre a döntésre jutott, tehát nagyon valószínű, hogy nem egyedi céges döntésekről van már szó.

A japán technológiai óriás megírta a vállalat új környezeti jövőképét, amely a Toshiba Next Plan nevet kapta. A tervnek most lett kiemelt része, hogy a társaság nem fogad megrendeléseket szénerőművi turbinákra és más, ilyen üzemű erőművekbe építendő berendezésekre. A következő évtizedben viszont a háromszorosára növelik a megújuló energiaforrásokba történő befektetéseiket. A Toshiba Next Plan a nap- és szélenergiát, az infrastruktúrát, a virtuális erőműveket és a hidrogén-technológiát részesíti előnyben. A nagy beruházásokkal tűzdelt jövőkép célja egyértelmű: az elektronikai óriás 2030-tól a szigetország vezető napenergiás vállalkozásává lenne, amely a világ leghatékonyabb napenergia-technológiáját gyártja. A társaság jelezte: a 2023 márciusában záruló pénzügyi időszakig 160 milliárd jent fektetnek megújuló energiába, emellett pedig 2030-ig megoldják a saját kibocsátású szén-dioxid mennyiség felezését is.

Lépett a Siemens Energy is: Azt, hogy a szél-, és a napenergia által termelt megújuló energia ára gyorsan csökken, Európában kevesen használták ki eredményesebben a Siemensnél. Az egész világ szélenergia-termelésének leginnovatívabb és legnagyobb gyártó- és üzemeltetőkapacitását építették meg alig két évtized alatt, és miután bekebelezték a spanyol és a dán riválisokat is, ma már önálló üzletágként, Siemens Gamesa néven működnek. A Siemens Energy, a másik energiatermelő üzletág - amelybe a turbinagyártástól kezdve a kogenerációs erőművekig és a széntüzelésű technológiákig sok minden, de inkább a klasszikus erőművi technológiák tartoznak - már szintén az áram-, illetve energiatermelés szén-dioxid-mentesítésének szükségességét hirdeti. A napokban a Power Energy adta hírül a Siemens Energy bejelentését, mely szerint a cég többé nem vesz részt szénerőmű építésekben.

További részletekért kattintson IDE!