Ugyan hazánk alapanyag-termelésben nagyon jó, ezt viszont általában külföldre exportáljuk, ahonnan kész élelmiszer áramlik vissza nagy volumenben.

Erről beszélt Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarország elveszítette az élelmiszeripari export lehetőségeit és inkább importál, emiatt Lengyelország és Szlovákia például ledömpingelte kész élelmszeripari termékekkel a magyar polcokat. A kormánybiztos szerint ennek fő oka nyilvánvalóan versenyképességi hátrány, ezért támogatni kell az élelmiszeripari vállalatokat abban, hogy hatékonyságnövelő beruházásokat hajtsanak végre, és jobb költségszerkeszetben, jobb minőségű, nagyobb mennyiségű és nyomonkövethető termékeket kell előállítani.

Az egyik legfontosabb feladat a feldolgozott élelmiszer arányának növelése Magyarországon, a hazai mezőgazdaság 200 éves problémája ugyanis, hogy alapanyagot állít elő, de kész termék, feldolgozott termék nem keletkezik nagy mennyiségben - emelte ki Lázár János. Magyarországon az embereknek 80 százalékban magyar számazású és előállítású élelmiszert kellene fogyasztaniuk, ettől azonban jelenleg még nagyon messze járunk - hangsúlyozta. Szerinte, ha jó minőségű magyar élelmiszert állít elő az ország, akkor annak egész Európában megteremthető a fogyasztóképes kereslete.

A tervekről további részleteket és a konferencián készült videót az agrárszektor oldalán tekintheti meg.