Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern és kormánya elkötelezte magát, hogy 2025-re karbonsemlegessé teszik a kormányzatot és a közszférát. Ez a klímavészhelyzet kinyilvánításával együtt történt.

Ardern törvényjavaslatot terjesztett az új-zélandi parlament elé, mely alapján az ország csatlakozik azon 32 államhoz, amelyek hivatalosan is elismerik a globális klímakrízist. A javaslatot az országgyűlés elfogadta, mellyel arra is ígéretet tett, hogy példát mutat a pazarlás és a károsanyag-kibocsájtás csökkentésében az új-zélandi gazdaság magánszektorának is. A miniszterelnök elmondása alapján a közszféra példát fog mutatni azon célok elérésében, amelyeket az egész országnak ki kell tűznie maga elé és el kell érnie 2050-ig. Ezzel a dátummal a szigetország az EU-s vállaláséval megegyező időpontot nevezett meg a karbonsemlegesség elérésére.

A cél elérése érdekében az ország vállalja a legnagyobb szénerőművek leépítését, valamint elektromos járművek beszerzését a kormányzati szervek részére. A projekt költségeit egy 200 millió dolláros dekarbonizásiós alap fogja fedezni (forrásunk arra nem tér ki, hogy amerikai, vagy új-zélandi dollárról van szó).

James Shaw klímaminiszter kiemelte, hogy már kormányzásuk első turnusa alatt is bátor vállalást tettek azzal, hogy jogilag kötelezték magukat a globális felmelegedés 1,5 oC alatt tartására az ipari forradalom előtti időszak átlaghőmérsékletéhez képest. Ezt Új-Zélandon kívül alig van ország, amely megtette volna. A klímaminiszter elmondása szerint a továbbiakban a közszféra kibocsájtásainak mérésével és csökkentésével fognak példát mutatni.

Az őslakos maorik pártja is támogatta a törvényjavaslatot, sőt merészebb célok kitűzését javasolta, amelyek összhangban vannak a probléma súlyosságával. A nacionalista párt azonban elutasította a törvényjavaslatot. Szóvivőjük szerint a nacionalisták is elkötelezettek a károsanyag-kibocsájtás csökkentésére, azonban a vészhelyzet kinyilvánítása csupán egy marketingfogás, üres erényfitogtatás, ami nem fogja megoldani a helyzetet.

A törvényjavaslattal kapcsolatos felszólalásokat és a kezdeményezés részleteit ezen a linken érhetik el.