Olvasási idő: 2 perc

A Nature Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint jót tesz az élő fajok sokszínűségének az erdők „rendetlensége”, vagyis ha egy vihar, tűzeset vagy rovarinvázió után nem takarítják el a károkat.

Ha a természeti csapás sújtotta erdők területének 75 százalékán nem végeznek takarítást, az ott élő fajok 90 százaléka fennmarad. Egy nemzetközi kutatócsoport egy világméretű adathalmaz elemzése révén jutott erre az eredményre.

Ha viszont a kárt szenvedett erdőnek csak a felét hagyják érintetlenül, a fajok egynegyede elvész – állapították meg a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmányukban a tudósok. A nemzetközi kutatócsoport természeti károkat szenvedett erdők esetét vizsgálta az egész világon. Azt kutatták, hogyan hat a faji sokszínűségre, ha az ember takarítást végez a káresemény után, ami bevett gyakorlat sok erdőgazdaságban.

„Svájcban a Vivian és Lothar nevű téli viharok és a 2003-ban Leukban pusztító erdőtűz után újragondolták a gyakorlatot”

– mondta Beat Wermelinger, a Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) rovarkutatója.

Ennek alapján egyre többször döntenek úgy, hogy a földön hagyják a kidőlt fákat, hogy az erdők természetes alakulását elősegítsék. Ezáltal elkerülik a takarító munkálatok során gyakori talajsérüléseket, a rengeteg rovarnak otthont adó holt fák is a földön maradnak.

(MTI)