közvélemény-kutatás

2021. 06. 10.
Környezetvédelem, Társadalom, Zöldgazdaság

Tízből kilencen a műanyagok visszaszorítása mellett

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit. A magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie. A közvélekedés és az új műanyagszabályozás alapján megállapítható, hogy a nagyvállalatoknak nagyobb felelősségük kell hogy legyen a műanyag túlhasználatának megfékezésében – állapítja meg a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.
2021. 05. 03.

A COVID hatása a fenntartható élelmiszerfogyasztásra

A koronavírus járvány kitörése jelentős hatással volt mindennapi életünkre. A korlátozó intézkedések gazdasági visszaesést okoztak és megváltoztatták az emberek viselkedését, fogyasztási- és élelmiszerbeszerzési szokásait is.
2021. 03. 16.
Környezetvédelem, Zöldgazdaság

Kutatás a tervezett elavulásról: drága húsnak híg a leve

A Klímapolitikai Intézet a fogyasztói világnap alkalmával kutatást végzett, amellyel a tervezett elavulás egyre aktuálisabb témáját járta körül. A következőkben a kutatás összefoglalóját tesszük közé.
2021. 02. 03.

Közvélemény-kutatás: a COVID sem vonhatja el a figyelmet a klímaváltozásról

Közel egy éve annak, hogy a koronavírusjárvány megjelent Magyarországon. A világ ez idő alatt sokat változott, a nemzetközi és a hazai közbeszédet is a betegséggel kapcsolatos aggodalmak határozták meg. A klímaváltozást érintő nyugtalanság azonban a COVID-járvány ellenére sem csökkent Magyarországon.
2021. 01. 20.

A környezetvédelemnek nincs politikai hovatartozása

Mennyire tartják ma fontosnak a fiatalok a környezetvédelmet? Van-e összefüggés a politikai pártválasztás és a környezetvédelem jelentőségének megítélése között? A klímavédelem konzervatív vagy liberális téma? Ezekre a kérdésekre is választ kínál egy közelmúltbeli kutatás, amely a fiatalok értékválasztását vizsgálta.