A Műanyagmentes július alkalmából a Klímapolitikai Intézet és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület - Szemétirtók hulladékgyűjtési akciót szervez Esztergomban a város önkormányzatának segítségével. Az esemény megszervezésének kiemelt partnerei és stratégiai közreműködői a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete és a Palatinusz Búvár és Vizisport Egyesület.

"Nem az én szemetem, de az én hazám” - Mindenek előtt egy érdekes játékra invitálunk benneteket, amit az esemény leírásának a végén találtok meg!

A résztvevők ingyen belépőt kapnak a Palatinus-tófürdőre és strandra, illetve egy háromnapos ingyenes belépőt is kapnak az augusztus 5-7. között megrendezésre kerülő MCC Fesztre!

Helyszín:
Esztergom, Palatinus-tó

Időpont:
2021. július 24. du. 14.00-17.00 óra

Rövid forgatókönyv:
14.00: Érkezés-gyülekező, Esztergom, Palatinus-tófürdő és strand bejárata;
14.15: Átvonulás a szemétszedés helyszínére, regisztráció, tájékoztatók;
14.30 – 17.00: Szemétszedés a Palatinus-tó szervezők által kijelölt részén (távozás hamarabb is lehetséges).

A rendezvény mindenki számára nyitott, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs űrlap ide kattintva elérhető.

Közlekedés

A helyszínre jutást a résztvevőknek egyénileg kell megoldaniuk. A helyszín a Budapestről érkezők számára a Volánbusz és a MÁV járataival 1 órán belül elérhető.  A helyszín többféle módon megközelíthető. Útvonaltervezéshez ajánljuk a Volán és a MÁV menetrendkeresőjét. A szervezők által ajánlott járatok:

MÁV - Vonat: Indulás 12:21 (Bp.-Nyugati.Pu.) – érkezés 13:16 (Dorog vasútállomás)

Volán - Busz: Indulás 12.20 (Bp. Árpád híd) – érkezés 13:24 (Dorog vasútállomás)

Az ajánlott járatokkal érkezőket a dorogi vasútállomástól a Palatinus-tóhoz ingyenes igénybe vehető gumikerekes kisvonat szállítja. A kisvonat a dorogi vasútállomás melletti P+R parkolóban 13:15-től várja az érkezőket.

A Palatinus-tó kb. 10-15 perc sétával is megközelíthető a dorogi vasútállomástól. A dorogi vasútállomásra érkezőket a helyszínen tájékoztató anyagokkal segítjük.

Ajánlott sétaútvonal és a gumikerekes kisvonat indulásának helye térképen:

Higiénia

A hatályos szabályozásnak megfelelően a rendezvényen a maszk viselete nem kötelező, de nem is tiltott. Az eseményre lehetőség szerint saját kesztyűt mindenki hozzon magával, aki otthon felejtené, annak korlátozott számban kesztyűt a szervezők tudnak biztosítani. Kézfertőtlenítőt, valamint mosdó és illemhelyhasználati lehetőséget a szervezők biztosítani tudnak. Étel- és italfogyasztás a tófürdő területén lehetséges.

Egyéb tudnivalók

A szemét elszállításához szükséges zsákokat és logisztikát az esztergomi önkormányzati Zöld Út Kft. biztosítja. Az eseményről videófelvétel és fényképes dokumentáció készül, az eseményen való részvétel előfeltétele az ehhez szükséges GDPR hozzájáruló nyilatkozat elfogadása. A szemétszedési akció keretében kincskereső játékot is szervezünk. Részletek a helyszínen! A megfelelő folyadékpótlásról és a nap elleni védelemről, kérjük, mindenki saját maga gondoskodjon!

Szeretettel várunk mindenkit!

JÁTÉK

„Nem az én szemetem, de az én hazám” mozgalom

A környezetvédelemre általában globális kezdeményezésként gondolunk, pedig a helyismereten alapuló helyi fellépések sokszor hatékonyabbak.

Aki óvja közvetlen környezetét, és tenni is kész azért, az nagy valószínűséggel szereti az utcát, a települést, a tájat, és az országot, ahol él. Ennek hangsúlyozására indította útjára a Klímapolitikai Intézet a „Nem az én, szemetem, de az én hazám” mozgalmat, amelyhez virtuálisan is lehet csatlakozni.

Az esztergomi szemétszedéshez kapcsolódóan bárki saját maga személyesen vagy csoportosan is csatlakozhat, bárhol is éljen az országban.

Mi ennek a módja?

Szedd a szemetet a MŰANYAGMENTES JÚLIUS alkalmából saját lakókörnyezetedben! Készíts magadról, magatokról és az összegyűjtött hulladékról egy fotót, a képre pedig írd rá, hogy NEM AZ ÉN SZEMETEM, DE AZ ÉN HAZÁM.

A szöveg lehet egy lapon is, amit magad elé tartasz a fotózás előtt, vagy utólag digitálisan rászerkesztheted a mottót a képre. A képet töltsd fel a Facebook és/vagy Instagram oldaladra, és küldd el nekünk a klimapolitika@mcc.hu email címre.

A beküldött képekből montázst és kisvideót készítünk. Amikor a Facebookra és Instagramra posztolsz, a bejegyzés szövegébe szerepeltesd a #nemazenszemetemdeazenhazam hastaget. 

Kattints a Facebook gombra az eseményhez való csatlakozáshoz!