Olvasási idő: 2 perc

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint közepesen erős La Niña időjárási jelenség alakulhat ki a Csendes-óceáni térségben . A természetben előforduló jelenség az óceán felszíni hőmérsékletének nagymértékű lehűlését eredményezi.

A La Niña jelenség amely várhatóan 2021 első negyedévéig tart majd, valószínűleg hűsítő hatással lesz a globális hőmérsékletre, de ez még nem feltétlenül akadályozza meg, hogy a 2020-as év az egyik legmelegebb rekordok éve legyen. A La Niña jelenséget általában El Niño Déli Oszcilláció (időben ismétlődő változás) - más szóval ENSO-nak - időjárási esemény három szakaszának az egyikeként írják. A  három szakasz magában foglalják az El Niño elnevezésű melegedési fázist, illetve a hűvösebb La Niña-t, valamint a semleges fázist.

A La Niña akkor alakul ki, amikor erős szél fújja a Csendes-óceán meleg felszíni vizeit Dél-Amerikától Indonézia irányéba. Ennek köszönhetően óceán mélyéről érkező hidegebb vizek kerülnek a felszínre. Ez jelenség jelentős időjárási változásokhoz vezet a világ különböző részein. Ha valóban erős La Niña jelenség történne, a kutatások szerint az Egyesült Királyságban és Észak-Európában nagyon nedves téli időszak lesz tapasztalható.

Alapesetben a La Niña hatására a szokásosnál jóval több eső eshet olyan országokban, mint Indonézia és Ausztrália és aktívabb monszun keletkezik Ázsia délkeleti részén. Ezenlkívül Kanadában és az Egyesült Államok északi részén valószínűleg több vihart okoz a jelenség ami gyakori havazásokhoz is vezet, miközben az Egyesült Államok déli államait egyszerre súlyhatja az aszály. A jelenségről bővebben itt olvashatunk.