Olvasási idő: 3 perc

Az ENSZ által támogatott hétfői csúcstalálkozón a résztvevő politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának megfordítására. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank által támogatott, az One Planet csúcstalálkozón több ,mint 50 nemzet támogatta a globális szárazföld és az óceánok 30 százalékát kitevő védett területek létrehozásának tervét.

A találkozó fő célja a párizsi klímaegyezmény végrehajtásának felgyorsítása volt. Az ENSZ által támogatott hétfői csúcstalálkozón a résztvevő politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának megfordítására. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank által támogatott, az One Planet csúcstalálkozón több, mint 50 nemzet támogatta a globális szárazföld és az óceánok 30 százalékát kitevő védett területek létrehozásának tervét.

A csúcstalálkozó házigazdája, Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a kormányok "megváltoztathatják a történetet, ha úgy döntenek, hogy cselekednek". Macron szerint még világosabban tudjuk az átélt válság közepette, hogy minden sebezhetőségünk összefügg egymással." Az emberi tevékenység által a természetre gyakorolt nyomás növeli az egyenlőtlenségeket, és veszélyezteti egészségünket és biztonságunkat. " - tette hozzá.

Az ENSZ 2019-es mérföldkőnek számító jelentése arra figyelmeztetett, hogy a Földön körülbelül egymillió - azaz nyolcból egy faj veszélyeztetett - főleg az élőhelyek elvesztése és az egyre bővülő élelmiszerfogyasztás miatt. Nagyjából egy futballpályányi trópusi őserdőt vágnak ki vagy égetnek el 6 másodpercenként. A világ nemzetei által egy évtizeddel ezelőtt kitűzött biodiverzitási célértékek mindegyike nagyon hiányzik - jegyezte meg Guterres. Veszélyben van a tiszta levegő, az ívóvíz és az egészséges ökoszisztémák, amelyeken fajunk - és a legtöbb élőlény - túlélésétől függ.

Az egynapos csúcstalálkozó négy fő témára összpontosított:

  1. A szárazföldi és tengeri ökoszisztémák védelme.
  2. Az agroökológia népszerűsítése - az élelmiszer-termesztés fenntarthatóbb módját leíró kifejezés.
  3. A biológiai sokféleség védelme érdekében a finanszírozás növelése.
  4. Az erdőirtás, valamint az emberek és állatok egészsége közötti kapcsolatok azonosítása.

A COVID-19 járvány háttereként a konferencia a fajvédelemmel együtt feltárta a járványmegelőzés lehetőségeit. A csúcstalálkozó célja a természet és az emberek nagy ambíciójú koalíciójának fellendítése (High Ambition Coalition for Nature and People) volt, mely kezdeményezést 2019-ben Costa Rica, Franciaország és Nagy-Britannia indította el azzal a céllal, hogy 2030-ig a bolygó - a szárazföldet és a tengert is beleértve - legalább 30%-ának védelmét tűzze ki célul.

A hírről bővebben itt olvashatunk.