Olvasási idő: 2 perc

A 30 különböző országban élő európai városlakók évente összesen 166 milliárd eurót, városonként 385 millió eurót fizetnek ki levegőszennyezéssel összefüggő egészségügyi költségekre - derült ki egy új jelentésből.

A légszennyezés évente 1 276 euróba kerül az átlagos európai városlakónak - derül ki az Európai Közegészségügyi Szövetség számára készített tanulmányból. A légszennyezéssel kapcsolatos költségek 432 európai nagyvárosban az idő előtti elhalálozásból, az orvosi kezelések, az elvesztett munkanapokból fakadó költségéből tevődnek össze. Míg a légszennyezéssel járó egy főre eső legmagasabb költségek listájáta romániai Bukarest vezette, addig a magas szennyezettség és a magas összköltség miatt öt olasz város került az első tízbe: Milánó, Padova, Velence, Brescia és Torino. Mindeközben Londonban volt a legmagasabba légszennyezés miatti teljes kárköltség, ami a londoni lakosoknak évi 11,4 milliárd eurójába került. Ha városonként csoportosítják az egy főre eső költségeket, akkor a nagyobb és drágább városokban élő emberek szembesülnek a legnagyobb szennyezési költségekkel a "népsűrűség, a magasabb keresetek és a nagyobb kiadások" miatt - áll a jelentésben. A tanulmány szerint a városi légszennyezés fő forrása a közlekedés.

Láthatjuk tehát, hogy napjaink nagysárosainak egy komoly problémája a légszennyezés, ami jelentős költségeket is ró a városlakókra. Mivel a világon a városokban lakó népesség aránya közel 50% és a jövőben az aránya növekedése várható, fontos lenne mihamarabb orvosolni a problémát.

A jelentésről bővebben itt olvashatunk.